Hozzávalók 4 személyre
- 150 g füstölt szalonna
- 400 g marhalapocka (és marhanyak vegyesen)
- 100 g darált marhahús (ugyanebből)
- 500 g vörösbab
- 700 ml paradicsomszósz vagy ennek megfelelő vízben higitott paradicsompor
- 1 db közepes piros pritamin paprika
- 1 db közepes zöld pritamin paprika
- 140 g csemegekukorica (konzerv, elhagyható)
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 200 ml sör
- 1 dl marha alaplé - vagy víz
- 4 gerezd fokhagyma
- 2 ek oregánó morzsolt, eredetileg ez nincs benne
- 2 ek római kömény őrölt, eredetileg ez nincs benne
- 2 db chili - friss zöld vagy száritott chili örlemény illetve száritott chili
- 3 ek jalapeño - friss, felvágva
- 1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor - vagy 3 kocka étcsokoládé
- 1 púpos tk fahéj
- só ízlés szerint
1. Lépés
A babot előző este áztassuk be.
2.Lépés
Egy nagyobb edényben, amit sütőbe is lehet tenni, olajat forrósítunk.
Ebben 15-20 perc alatt megsütjük a császárszalonnát és a húsokat.
3.Lépés
Rádobjuk a felaprított hagymát és üvegesre pirítjuk a hússal.
Eután tesszük hozzá a fokhagymát, az oregánót, a rómaiköményt, és a chiliket ízlés szerint, majd a fahéjat, és a kakaót.
2-3 percig folyamatosan kevergetve tovább sütjük.
Hozzáadjuk a felkockázott paprikát.
Tovább sütjük még 2-3 percig.
4.Lépés
Ráöntjük a paradicsomszószt és izlés szerint a sört vagy vizet, annyit, hogy épp ellepjen mindent, ezután kerül bele a beáztatott bab is. Sózzuk.
Az egészet jól összekeverjük, majd 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük és ott főzzük kb. egy-másfél órát.
Közben néha mozgassuk, keverjük meg, ellenőrizzük a sósságát vagy csípősségét, szükség esetén még adhatunk hozzá vizet.
5.Lépés
Ha a bab és a hús megpuhult, kivesszük a sütőből, és belekeverjük a kukoricát, ezt csak ha szeretnénk. Ezután várjuk meg míg egyet még rottyan.
6.Lépés
Forrón magában tálaljuk.