Felhasználása:
A zsálya nagyon jól megy a paradicsomos ételekhez, jó alkotóeleme az olaszos paradicsomos mártásoknak.
Az olasz frittatákban, rizottókban is gyakori fűszer, pizzákhoz is szokás használni.
De a húsos ragukhoz vagy levesekhez is nagyon jól illik a zsálya.
A húsok közül nem igazán van kedvence, mindegyikhez jól idomul, bár legtöbb esetben a szárnyasokhoz kötik, de nagyon jól passzol a sertéshúshoz, a marhahúshoz és a bárányhoz is.
Gazdagítható vele a pizzatészta, vagy akár a házi kenyerünket is feldobhatjuk ezzel a hiperegészséges zöldfűszerrel.
A zsálya meglehetősen erős ízű, így vigyázzunk azzal, hogy mennyi fűszert teszünk az ételbe.
Élettani hatása:
A zsálya latin jelentése „gyógyítani”. Franciául toute bonne-nak azaz „minden rendben”-nek nevezik, ami utal arra, hogy errefelé a zsálya bevett kedélyjavító „gyógyfűként” volt ismeretes.
Az olaszoknál az általános egészségmegőrzés részeként fogyasztották a zsályát.
A nők régóta alkalmazták tejelapasztásra is, sőt ösztrogéntartalma miatt a menopauza tünetei szembetegségek, bélproblémák kezelésére, memóriazavarra vagy epilepsziás rohamok is jól kezelhetőek vele.