- Újdonságok
- Akciók
- Chili termékek
- Fűszerek - a lélek balzsama
- Vetőmagok
- Neem oil
- Kellékek
- Kulcstartóra akasztható "CHILI" kapszula
- Hidegen Sajtolt Olajok
Hidegen Sajtolt 100-os Tökmagolaj
Hidegen sajtolt étolaj fogalma:
Az alapanyagokból tisztítás (idegen anyagok eltávolítása) és bizonyos magvak esetén hajalás és aprítás után, mechanikus úton sajtolással állítják elő az olajat, hőkezelés nélkül.
A legtöbb növényi hatóanyagot a hidegen sajtolt olajok tartalmazzák az összes olaj közül.
-
Az olajtök magjából hidegen sajtolást követően mélyzöld-vörösesbarna színű, a natúr tökmagra jellemző ízű olajat nyerünk.
A hideg időszakban gyártott tökmagolaj hidegben bekocsonyásodhat, ezért ilyenkor inkább ne tegyük a hűtőbe, hanem szobahőmérsékleten tároljuk, hogy könnyebb legyen kiönteni. A minőséget ez a kocsonyásodás nem befolyásolja.
A hidegen sajtolt tökmagolajban a következő hatóanyagok találhatók meg:
delta-7 fitoszterol (ez a természetben ritkán fordul elő), szelén, telítetlen zsírsavak, A-, E- és F-vitamin, koenzim-Q (Q10-koenzim), és még rengeteg hasonló jótékony hatással bíró fitotápanyag.
Ahogy a természet adja a tökmagot, úgy kerül bele a sajtoló gépbe, így a hidegen sajtolt olajoknál marad meg a legtöbb növényi hatóanyag az olajban, bár a legkevesebb olaj nyerhető ki a magból ezzel a módszerrel. Ez utóbbi miatt viszonyleg kevesen gyártanak hidegen sajtolt tökmagolajat.A tökmagolaj főbb jótékony tulajdonságai:
• Fontos szerepet játszik a prosztatarák megelőzésében.
• Erősíti az immunrendszert.
• Lassítja a szervezet érelmeszesedési folyamatát.
• Csökkenti a megemelkedett koleszterinszintet, amellyel csökkenthető a szívinfarktus kialakulásának veszélye.
• Előnyösen befolyásolja az agyi keringés normális állapotának fenntartását.
• Elősegíti a fogyókúra során a zsírszövetek lebontását.
• Segít a terhesség korai szakaszában jelentkező spontán vetélések kivédésében, valamint a terhesség során a magzat idegrendszerének kifejlődésében.
• Lassítja a szervezet öregedési folyamatait.
• Segíti a legyengült szervezet felépülését a betegség utáni lábadozás szakaszában.
• A tökmagolaj feszesíti és erősíti a kötőszövetet, ezért jól alkalmazható masszázsokhoz isAz idézetek forrása: Kovács József: Az olajok gyógyító ereje c. könyve
Ajánlott minimális fogyasztási mennyiség: 1 teáskanál/nap.Felhasználási javaslat:
Jól használható nyers zöldségekhez, salátákhoz,
kifőtt tésztákhoz. Ízlés szerint sóval ízesítve, finom kenyérrel fogyasztva, zöldségekkel kitűnő reggelit-uzsonnát készíthetünk vele. Kifejezetten aromás íze pikánsan fűszerezi ételeinket.A legtöbb Magyarországon kapható tökmagolaj szűz vagy extra szűz.
Ilyen az őrségi, vagy stájer tökmagolaj is, melynek nagy hagyománya van arrafelé. Ízük karakteresebb, pirított jellegű, színük sötétebb.
A szűz és extra szűz olajoknál darálással, vizezéssel, pirítással, sokszor sózással érik el azt, hogy a tökmagból több olaj jöjjön ki.
A STÁJER TÖKMAGOLAJ TEHÁT NEM HIDEGEN SAJTOLT OLAJ! A hőhatás és a többi manipuláció miatt értelemszerűen kevesebb hatóanyagot tartalmaznak a szűz és extra szűz olajok, mint a hidegen sajtolt olajok.
Néhány multinacionális üzletláncban kapható tökmagolajok többnyire Ausztriából származnak, viszont tudomásom szerint szlovén importból.
Szlovéniában nagy divat manapság a szűz gyártási technológia. nem hidegen sajtolás, ha a pirítás után lehűtik a tökmagot.
Ez egy megtévesztés! Ha már egyszer megpirították, akkor már feltáródtak a sejtek a nagyobb olajkihozatalhoz, továbbá sok értékes hatóanyag elveszik belöle.
Tehát a stájer tökmagolajra és a szűz eljárással készült olajokra nem szabadna ráírni hogy hidegen sajtolt!
Ugyanis van olyan gyártó aki ráírja - tisztelet a kivételnek. Az ilyen olajokat szívesen bevizsgáltatnám, főként akkor, ha hidegen sajtoltként van megjelölve - ami már önmagában is megtévesztés lenne.
Remélem, mielőbb eljutunk oda, hogy az import élelmiszereket ugyanolyan alapossággal vizsgálják át, mint a hazait.
-
Raktárkészlet 0 dbCikkszám 479222