Hírlevél
Kategóriák
Termékajánló
Termék részletek


Hidegen Sajtolt 100%-os Mákolaj

Raktárkészlet: 0 db
Hidegen Sajtolt 100%-os Mákolaj
3 390 Ft
Egységár: 6 780 Ft/Liter
A vásárlás után járó pontok: 34 Ft

Nincs raktáron

Hidegen sajtolt étolaj fogalma:
Az alapanyagokból tisztítás (idegen anyagok eltávolítása) és bizonyos magvak esetén hajalás és aprítás után, mechanikus úton sajtolással állítják elő az olajat, hőkezelés nélkül. 

A legtöbb növényi hatóanyagot a hidegen sajtolt olajok tartalmazzák az összes olaj közül.

  • A mákolaj - a csontritkulás természetes csodaszere. 

     

    Aminosavakban, többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavban, foszforsavban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag. 


    - elősegíti a magas vérnyomás csökkenését
    - kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása
    - normalizálja a vér koleszterinszintjét
    - jótékony hatása kimutatott a sebek gyógyulásánál
    - növeli a szellemi teljesítőképességet
    - idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású
    - a csontozat elsőszámú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt. A mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba.”

    [ Kovács József: Az olajok gyógyító ereje. Bp.:Kinizsi nyomda, 2011, 15p.]

     

    Felhasználási javaslat:

    Ajánlott naponta 1 teáskanál étkezés közben, vagy készételbe keverve a lap alján lévő receptek alapján.

     

    Mák csontritkulás ellen
    Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére.

    Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.

    Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása.

    A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a „felelős” a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért.

    A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak.

    Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 kanálnyi mákolajat szedett. 

    Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal „kezelt” csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.

    " forrás: Terebess konyhakert

     

    Megkérdezték tőlem, ezt válaszoltam: A mákolaj nem kábítószer, ahogy a mákszemek sem!

    Csak igen minimális mennyiségben tartalmaznak alkaloidokat. A gubó már nagyon sokat  tartalmaz, ebből készítik a morfiumot.

    A mákszemek nagyon egészségesek, ahogy a mákolaj is! A mákolaj kizárólag a mákszemek kisajtolásából készül.

    A hatóságok nálunk rendszeresen morfin-vizsgálatot végeznek, mely garantálja a morfinmentes mákolajat.

     

    És most részletezve:

    Először röviden a mákról: "A csontépítés szempontjából fontos a magnézium és a foszfor jelenléte. A szakirodalmi adatok javaslata alapján a mák kalciumtartalmának (968 mg) legalább fele mennyiségű magnézium szükségeltetik.

    A mákban 506 mg magnézium található, tehát a legoptimálisabb arányban.

    A foszfor jelenléte szintén nélkülözhetetlen a csontépítésben. Az ásványi anyagok közül a foszfor 800 mg mennyiségben van jelen 100 g mákszemben. 

    Mindezekből következik, hogy az egyik leghatékonyabb ellenszere a csontritkulásnak a mák gyakori bevitele a szervezetbe.

    Még az elaggott csontrendszert is képes újjáépíteni, mindehhez azonban tartós (1-1,5 év) használat szükségeltetik.

    A mákot mellékhatásmentesen lehet alkalmazni, akár megelőzés, akár csontépítés céljából. 

     

    Éjszakai alvásproblémák: A mákmagok minimális mennyiségű ópiátot is tartalmaznak, azonban ezeknem okoznak függőséget, és nem számítanak kábítószernek.

    A máknak altató hatása is van, nem véletlen, hogy a latin kifejezésben szereplő „somniferum” jelentése „álmot hozó”.

    A várható lefekvés előtt körülbelül fél órával érdemes bevenni. A máknak illetve annak olajának nyugtató hatása van az idegrendszerre is. 

     

    Szív- és keringési betegségek: A mákszemek zsírsavtartalmának köszönhetően csökkenti a vérszérum koleszterinszintjét, csökkenti az erekben felhalmozódott lerakódásokat, ezáltal csökkenhet a magas vérnyomás is.

    A mák olajának rendszeres használatával csökkenthető a vér összes lipidszintje és szabályozhatja az úgynevezett „rossz” LDL-koleszterinszintet is."

     

    A mákolaj koncentráltan tartalmazza a mákban található hatóanyagokat, mivel azok zsírban oldódnak, és így az olajba (a növény "zsírjába") belekerülnek.

    Fontos, hogy HIDEGEN SAJTOLT legyen a mákolaj, mert ez tartalmazza a legtöbb hasznos anyagot, mivel az semmilyen manipulációnak (pl. hevítésnek, duzzasztásnak, extrakciónak) nincs alávetve. 

    A mákolaj jobban felszívódik a szervezetben, mint a mákszemek. 

    Ezt a megállapítást arra alapozzák, amit bárki kipróbálhat: egyen bármilyen mákot tartalmazó élelmiszert, és nézze meg az emésztés "következményét"!  

    Sok mákszem átszalad az emésztőrendszeren még darált állapotban is!

     

    "A mák hatóanyagai: 

    Zsírsavak (az összzsírsav %-ban):
    palmitinsav 11 %
    sztearinsav 2 %
    olajsav 11 %
    linolsav 72 %

    Ásványi anyagok (100 grammban):
    foszfor 800 mg
    kalcium 968 mg
    kálium 1105 mg
    magnézium 506 mg
    nátrium 16,5 mg
    vas 15 mg

    Vitaminok:
    B1 (tiamin) 4,9 mikrogramm
    B5 (pantoténsav) 0,08 mg
    B6 (piridoxin) 0,46 mg
    B7 (H) (biotin) 24 mikrogramm

    Aminosav tartalom: (g/100g fehérje). Alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani.

    Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális.

    A mákban mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható:

    fenil-alanin 5,4 (ez természetes anyag, ezért nem keverendő az aszpartámmal, melynek kémiai neve: N-L-alfa-aszpartil-L-fenilalanin-1-metilészter, és amely egy mesterséges anyag)
    hisztidin 3,5
    izoleucin 6,0
    leucin 9,6
    lizin 6,8
    metionin 2,1
    treonin 5,9
    triptofán 1,9
    valin 8,1 "

     

    Mákolaj receptek:

    A legegyszerűbb recept: mézzel kent kalács vagy kenyér darabok mákolajba mártogatva.

    Egyszerű és finom, továbbá nagyon egészséges!

     

    Meggyes-tejszínes frissítő ital mákolajjal

    80 dkg Meggyet (lehet friss, fagyasztott vagy konzerv is) turmixoljunk össze 1 dl vagy 2 dl tejszínnel, 3-4 evőkanál cukorral, vagy mézzel, és 2-4 evőnál mákolajjal. Az arányokat ízlés szerint variálhatjuk.

     

    Tejfölös uborkasaláta mákolajjal

    Hozzávalók két főre:
    2 db kígyóuborka
    ¾ doboz tejföl
    ¾ doboz natúr joghurt
    2 evőkanál Alma gyümölcsecet
    1 evőkanál kapor
    1 gerezd fokhagyma
    só, frissen őrölt bors
    1 kiskanál porcukor
    3 evőkanál mákolaj

    Elkészítés: a megtisztított uborkát vékony szeletekre szeljük. A tejfölt, a joghurtot, sóval, borssal kikeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd ezt az egészet jól elkeverjük az uborkával.

     

    Mákolajos muffin
    Hozzávalók: 1 bögre joghurt, 1 bögre liszt, 1 bögre darált mák, 3 tojás,1 csomag sütőpor, fél bögre mákolaj, fél bögre étolaj, fél bögre cukor ízlés szerint

    Elkészítés: Az alapanyagokat összedolgozzuk és a kibélelt muffinformákba tesszük. Ízlés szerint apróbb gyümölcsöket is keverhetünk hozzá.

     

    Az idézetek forrása: Timcsi gyógynövénykert

  • Raktárkészlet
    0 db
    Cikkszám
    203065
Webáruház készítés