- Újdonságok
- Akciók
- Chili termékek
- Fűszerek - a lélek balzsama
- Vetőmagok
- Neem oil
- Kellékek
- Kulcstartóra akasztható "CHILI" kapszula
- Hidegen Sajtolt Olajok
Hidegen Sajtolt 100%-os Mákolaj
Hidegen sajtolt étolaj fogalma:
Az alapanyagokból tisztítás (idegen anyagok eltávolítása) és bizonyos magvak esetén hajalás és aprítás után, mechanikus úton sajtolással állítják elő az olajat, hőkezelés nélkül.
A legtöbb növényi hatóanyagot a hidegen sajtolt olajok tartalmazzák az összes olaj közül.
-
„A mákolaj - a csontritkulás természetes csodaszere.
Aminosavakban, többszörösen telítetlen Omega-3 zsírsavban, foszforsavban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban gazdag.
- elősegíti a magas vérnyomás csökkenését
- kedvező zsírsavösszetételének köszönhetően megelőzhető a trombózis és az embólia kialakulása
- normalizálja a vér koleszterinszintjét
- jótékony hatása kimutatott a sebek gyógyulásánál
- növeli a szellemi teljesítőképességet
- idegerősítő, idegfájdalom csökkentő, nyugtató, altató hatású
- a csontozat elsőszámú természetes segítője. Megállítja a csontszövetek leépülési folyamatát, majd elkezdi építeni azt. A mákolaj igen magas foszfortartalma biztosítja a kalcium hatékony beépülését a csontokba.”[ Kovács József: Az olajok gyógyító ereje. Bp.:Kinizsi nyomda, 2011, 15p.]
Felhasználási javaslat:
Ajánlott naponta 1 teáskanál étkezés közben, vagy készételbe keverve a lap alján lévő receptek alapján.
Mák csontritkulás ellen
Szlovákiában több évvel ezelőtt egy egész temetőnyi sírt kellett exhumálni, mert áthelyezték azt a falu túlsó oldalára. Mindenki legnagyobb meglepetésére a csontok teljesen ép állapotban voltak, olyannyira, hogy tudományos vizsgálatot indítottak az okok felderítésére.Az eredmény egyszerre volt banális és megdöbbentő.
Kiderült, hogy a helyi lakosság rendszeresen, heti 3-5 alkalommal fogyasztott étkezési mákot különböző ételek formájában, mivel épp a máktermesztés volt a falu egyik fő bevételi forrása.
A további tudományos kutatások kiderítették, hogy a mák olajának rendkívül magas foszfor tartalma volt a „felelős” a kalcium hatékony felszívódásáért, és a csontokba beépüléséért.
A kutatások során létrehoztak két, egyenként 20-20 fős csoportot, melynek tagjai előrehaladott csontritkulásban szenvedő nők voltak.
Az egyik csoport hagyományos kezelést kapott, míg a másik napi 1-1 kanálnyi mákolajat szedett.
Az eredmény mindenkit meggyőzött! A mákolajjal „kezelt” csoport valamennyi tagjának csontozata normális értéket mutatott már 12-16 hónapos kezelést követően.
" forrás: Terebess konyhakert
Megkérdezték tőlem, ezt válaszoltam: A mákolaj nem kábítószer, ahogy a mákszemek sem!
Csak igen minimális mennyiségben tartalmaznak alkaloidokat. A gubó már nagyon sokat tartalmaz, ebből készítik a morfiumot.
A mákszemek nagyon egészségesek, ahogy a mákolaj is! A mákolaj kizárólag a mákszemek kisajtolásából készül.
A hatóságok nálunk rendszeresen morfin-vizsgálatot végeznek, mely garantálja a morfinmentes mákolajat.
És most részletezve:
Először röviden a mákról: "A csontépítés szempontjából fontos a magnézium és a foszfor jelenléte. A szakirodalmi adatok javaslata alapján a mák kalciumtartalmának (968 mg) legalább fele mennyiségű magnézium szükségeltetik.
A mákban 506 mg magnézium található, tehát a legoptimálisabb arányban.
A foszfor jelenléte szintén nélkülözhetetlen a csontépítésben. Az ásványi anyagok közül a foszfor 800 mg mennyiségben van jelen 100 g mákszemben.
Mindezekből következik, hogy az egyik leghatékonyabb ellenszere a csontritkulásnak a mák gyakori bevitele a szervezetbe.
Még az elaggott csontrendszert is képes újjáépíteni, mindehhez azonban tartós (1-1,5 év) használat szükségeltetik.
A mákot mellékhatásmentesen lehet alkalmazni, akár megelőzés, akár csontépítés céljából.
Éjszakai alvásproblémák: A mákmagok minimális mennyiségű ópiátot is tartalmaznak, azonban ezeknem okoznak függőséget, és nem számítanak kábítószernek.
A máknak altató hatása is van, nem véletlen, hogy a latin kifejezésben szereplő „somniferum” jelentése „álmot hozó”.
A várható lefekvés előtt körülbelül fél órával érdemes bevenni. A máknak illetve annak olajának nyugtató hatása van az idegrendszerre is.
Szív- és keringési betegségek: A mákszemek zsírsavtartalmának köszönhetően csökkenti a vérszérum koleszterinszintjét, csökkenti az erekben felhalmozódott lerakódásokat, ezáltal csökkenhet a magas vérnyomás is.
A mák olajának rendszeres használatával csökkenthető a vér összes lipidszintje és szabályozhatja az úgynevezett „rossz” LDL-koleszterinszintet is."
A mákolaj koncentráltan tartalmazza a mákban található hatóanyagokat, mivel azok zsírban oldódnak, és így az olajba (a növény "zsírjába") belekerülnek.
Fontos, hogy HIDEGEN SAJTOLT legyen a mákolaj, mert ez tartalmazza a legtöbb hasznos anyagot, mivel az semmilyen manipulációnak (pl. hevítésnek, duzzasztásnak, extrakciónak) nincs alávetve.
A mákolaj jobban felszívódik a szervezetben, mint a mákszemek.
Ezt a megállapítást arra alapozzák, amit bárki kipróbálhat: egyen bármilyen mákot tartalmazó élelmiszert, és nézze meg az emésztés "következményét"!
Sok mákszem átszalad az emésztőrendszeren még darált állapotban is!
"A mák hatóanyagai:
Zsírsavak (az összzsírsav %-ban):
palmitinsav 11 %
sztearinsav 2 %
olajsav 11 %
linolsav 72 %
Ásványi anyagok (100 grammban):
foszfor 800 mg
kalcium 968 mg
kálium 1105 mg
magnézium 506 mg
nátrium 16,5 mg
vas 15 mg
Vitaminok:
B1 (tiamin) 4,9 mikrogramm
B5 (pantoténsav) 0,08 mg
B6 (piridoxin) 0,46 mg
B7 (H) (biotin) 24 mikrogramm
Aminosav tartalom: (g/100g fehérje). Alapvető fontosságú (esszenciális) aminosavaknak nevezzük azokat az aminosavakat, amelyeket az emberi vagy állati szervezet nem vagy csak elégtelen mennyiségben képes előállítani.Az emberi szervezet számára 9 aminosav esszenciális.
A mákban mind a 9 esszenciális aminosav megtalálható:
fenil-alanin 5,4 (ez természetes anyag, ezért nem keverendő az aszpartámmal, melynek kémiai neve: N-L-alfa-aszpartil-L-fenilalanin-1-metilészter, és amely egy mesterséges anyag)
hisztidin 3,5
izoleucin 6,0
leucin 9,6
lizin 6,8
metionin 2,1
treonin 5,9
triptofán 1,9
valin 8,1 "Mákolaj receptek:
A legegyszerűbb recept: mézzel kent kalács vagy kenyér darabok mákolajba mártogatva.
Egyszerű és finom, továbbá nagyon egészséges!
Meggyes-tejszínes frissítő ital mákolajjal
80 dkg Meggyet (lehet friss, fagyasztott vagy konzerv is) turmixoljunk össze 1 dl vagy 2 dl tejszínnel, 3-4 evőkanál cukorral, vagy mézzel, és 2-4 evőnál mákolajjal. Az arányokat ízlés szerint variálhatjuk.
Tejfölös uborkasaláta mákolajjal
Hozzávalók két főre:
2 db kígyóuborka
¾ doboz tejföl
¾ doboz natúr joghurt
2 evőkanál Alma gyümölcsecet
1 evőkanál kapor
1 gerezd fokhagyma
só, frissen őrölt bors
1 kiskanál porcukor
3 evőkanál mákolaj
Elkészítés: a megtisztított uborkát vékony szeletekre szeljük. A tejfölt, a joghurtot, sóval, borssal kikeverjük, hozzáadjuk a többi hozzávalót, majd ezt az egészet jól elkeverjük az uborkával.Mákolajos muffin
Hozzávalók: 1 bögre joghurt, 1 bögre liszt, 1 bögre darált mák, 3 tojás,1 csomag sütőpor, fél bögre mákolaj, fél bögre étolaj, fél bögre cukor ízlés szerint
Elkészítés: Az alapanyagokat összedolgozzuk és a kibélelt muffinformákba tesszük. Ízlés szerint apróbb gyümölcsöket is keverhetünk hozzá.Az idézetek forrása: Timcsi gyógynövénykert
-
Raktárkészlet 0 dbCikkszám 203065